Äppelträdsfrisör

Många äppelträd har blivit friserade i februari och mars, det finns träd i alla möjliga storlekar på Kullen och en del är lite roligare att klippa än andra... Det nedan var ett roligt träd, eftersom jag inte ens behövde en stege vid klippningen. Annars används både vanlig sekatör, stege och teleskopsekatör för de flesta av träden. För en del använde vi snövallarna för att komma upp en liten extra bit men det känns väldigt avlägset idag. Hungriga rådjur hade mumsat lite väl mycket på träden så på vissa var det ont om knoppar.

Det är lite svårt att få till bra bilder men här är ett försök på före- och efterbilder
(tagna för så länge sedan att det fortfarande var snö överallt).

    



Krokusen blommar på Kullen

Nu slipper snödropparna vara ensamma kring huset, de första krokusarna har kommit upp och gör dem sällskap!
 




Odlingsstatus den 19 mars

För två helger sedan satte vi fröer, i veckan som gått planterade vi om ett flertal småplantor.
I krukorna står det nu:
- 3 Sweet (körsbärstomat)
- 4 Moneymaker (vanlig tomat)
- 5 Klockchili
- 4 Vanlig chili
- 2 Paprika




Utöver dem finns i vänstra bakgrunden en hel hög med plantor av de ovan nämnda, en del av dem ska få egna krukor och resten kommer så småningom kastas (någon som vill ha klockchili- eller paprikaplantor?). Till höger har 14 av 22 purjolöksfrön tagit sig, det blir nog en lagom mängd för oss.

Imorgon ska jag försöka hitta och köpa de fröer vi saknar, bland annat ruccola, sparrissallad och vanlig växthusgurka.


Sysselsättning i väntan på arbete

Lördagen visade sig bli en underbar dag, den började molnigt och lite för tidigt men redan på morgonpromenaden värmde solen.




Under promenaden planerade vi hur vi skulle omstrukturera vår vedhög. Just nu går mycket ut på att vänta på de två vedleveranser vi har ordnat med. För att skapa mer plats på vedbacken beslutade vi oss för att ägna någon timme åt att plocka av taket på vedhögen och plocka ihop väggarna till en mer kompakt hög. Det visade sig att vi hade nästan en fjärdedels hög kvar, så vi behöver inte oroa oss för att frysa i vår. Med den ved vi har "beställt" från två olika håll kommer vi ha ungefär 100 kubikmeter (travat mått) att roa oss med i vår, därefter ska vi inte behöva frysa i vinter heller... I strålande solsken gick det lätt och snabbt att få ihop högarna, det blev två, en med tak och en som ska få en presenning över sig.

Därefter var vi väl värda kaffe och kaka ute i solen. Kakan är Mia Öhrns Jordnötskladdkaka, bra med kakor som bakats en mulen dag och ligger i frysen och väntar på solsken.





När häggen blommar börjar sommaren

För en vårlängtande människa som mig var fredagen något av ett bakslag, med snöfall hela dagen. Vi får hoppas att det var vinterns sista snöoväder. Hur gudomligt är det då inte att komma hem från jobbet och se att häggen blommar? Vi blev tvungna att ta ner ett par grenar från den stora häggen i trädgården och då passade jag på att klippa in några kvistar till köksbordet, med förhoppning om lite grön fägring. Nu har små blomklasar börjat ta sig fram och ja, det luktar faktiskt precis som hägg ska lukta. Längtan växer sig nu ännu större efter den bästa tiden, den mellan hägg och syren.





Vinterns värsta bekännelse

Nu ska jag erkänna en av vinterns mest pinsamma misstag. Det är en sak jag har undvikit att prata om men jag har ju sagt att jag ska berätta om de fel vi gör i vårt nya villaliv. 

Jag minns att vi på julafton tog bort snö från det gamla växthusets tak när det hade knäckts lite av tyngden från all snö som hade fallit i december. Nu i efterhand kan jag inte gräma mig mer än jag redan gör för att vi inte drog av snön från taket på det nya växthuset också, hur kunde jag tro att det skulle tåla tyngden från en meter hårdpackad snö? När snön började smälta såg vi vad som hade hänt. Det var en sorglig syn.




Taket på ena sidan hade bågnat på mitten av tyngden och en av plastskivorna hade till och med lossnat. Eftersom det var kallt när vi upptäckte det vågade vi inte röra taket, med risken att något skulle spricka. Istället började vi undersöka möjligheter att hitta reservdelar om vi, i värsta fall, skulle behöva det. Vi bestämde oss för att först försöka böja tillbaka skelettet och försöka fästa rutan, när det blivit plusgrader ute.

Förra söndagseftermiddagen föreslog M att vi skulle se vad vi kunde göra åt växthuset. Det tog nog mer än två timmar men med vår gemensamma envishet och lite halvtokiga tankesätt så lyckades vi böja tillbaka det som böjts och fästa fast allt, en vecka senare ser det fortfarande bra ut. Tillräckligt bra för att jag ska våga erkänna vårt misstag...




Nu är växthuset redo för en sommar fylld av tomater, gurkor, chili, ruccola, björnbär...
Jag är mer än redo att smaska i mig det!



Vårhelg

Det blev en riktig vårhelg på Kullen den här helgen. De senaste dagarna har jag under den sista sekunden innan jag öppnat mina ögon på morgonen trott att det var riktig vår, nästan sommar. Vinterns vita lämningar påminner mig snabbt om att så inte är fallet. Därför blev jag barnsligt glad över att se årets första snödroppe nedanför köksfönstret.




Det blir så underbar doft i lakan som fått torka ute, första gången för våren bryter som vanligt sönder tvättlinan så de fick hänga på torkställningen istället men hann ändå bli torra under dagen.




Det var dags att så de första fröna inför sommaren, det blev till sist Sweet (körsbärstomat), röd paprika, Moneymaker (vanlig tomat), klockchili och fröer till vanlig chili från två olika håll samt purjolök. Några frö kom från affären, andra från min mamma och de sista från chili- och paprikafrukter.




Äppelträdet som till halvt hade fallit ned under den tunga snön blev friserat och de fallna delarna bar vi iväg till "majbrasa-högen".




Vi hann med mycket mer i helgen, klyvning av enorma ekbitar med kil, biltvätt, äppelbeskärning, hägg-hamling, växthusfix... Det får jag nog berätta om en annan gång.



RSS 2.0