Vinbär

Jag plockade de röda vinbären och frös in det mesta, ingen tid eller ork fanns att göra något annat. Det var cirka två liter.

De svarta vinbären däremot plockade jag åtta liter av, det tog merparten av en dag men vädret var rätt för en sådan aktivitet.


Det blev sylt på ett kilo av dem.
På resten gjorde vi (mest min mamma) saft. Saften gjorde vi med hennes saftmaja. Det går åt mycket socker... Blev jättegott!

Veden

Den ved vi behöver i vinter har vi redan ordnat med. Det ska egentligen vara klart runt påsk eller iaf till maj men det tog längre tid för oss. Det var nämligen inte helt lätt att hitta någon som ville köra hem hellängder till oss så vi tog hjälp av både en man som hade själva timmerstockarna liggandes på sin mark och en annan man som hade tillgång till timmerlastbil. Därefter motorsågade vi dem i halvmetersbitar och klöv dem sedan i mer lagom stora bitar. Nyligen hjälpte min pappa oss att täcka högen med plåtbitar som fungerar som ett tak, det var inte heller helt lätt men blev nog ganska bra ändå. 


En del av stockarna valde vi att inte klyva utan endast göra till halvmetersbitar. Om det blir en lång och kall vinter så har vi då lite extra bitar torregran att klyva och elda upp.
Gölen

Jag har alltid varit en sjö-älskare, trots att jag aldrig bott längre från havet än en mil så har det varit sjö-baden som gjort mig mest glad. Att då ha en sjö (eller, den är så liten att det är en göl) en kilometers promenad från Kullen är ganska perfekt. Det är ingen badplats, ingen strand, ingen brygga och ingen sand där. Istället är det halt och besvärligt men helt underbart folktomt.

Någon gång varje sommar har jag kommit till Gölen och badat, fler gånger med Anna när vi gick på högstadiet, då vi tävlade med oss själva varje år hur tidigt det gick att bada i Gölen (mitten av mars blev gränsen). 

Nu kommer jag bo nära Gölen och bada i det halvbruna underbara vattnet när sommaren är för varm för att man ska kunna orka arbeta i trädgården annars.

Nedan är en bild på hur Gölen ser ut.


 


Nymålat utedass

En sak vi hunnit göra är att måla utedasset med Falu Rödfärg, färgen som är ett genomgående tema på Kullen. Det vita skulle behöva en uppfräschning också men det hann vi inte med. Synd att jag inte tog någon före-bild...
Flyttdags

Det är förvisso först i månadsskiftet augusti-september som vi skriver kontrakt på att flytta in men redan nu har jag och min sambo börjat flytta våra saker. Vinterkläder och strykjärn kanske vi inte behöver använda sista månaden till exempel... så nu är livet ett flyttkaos. I och med att M jobbar natt nu så är jag en hel del i vårt nya hem (det är bara en mil mellan) så ett par uppdateringar kan nog komma även innan september. Jag har dock låga ambitioner och siktar på i genomsnitt ett inlägg per vecka.


Att leva hela sitt liv på en och samma kulle

Välkomna till min blogg!

Det här med att vara offentlig med namn och bild är jag tveksam till så vi avvaktar lite med det. Det är rysligt lätt att känna igen mig om man redan känner mig, dock.

Vi kan kalla mig A och min sambo M. Tillsammans flyttar vi från ett litet hyr-hus (47 kvm) i ett litet samhälle till ett enormt hus mitt ute i skogen som vi köper av mina föräldrar (J o C). Föräldrarna i sin tur flyttar till sitt nybyggda hus som ligger på den skogsfastighet min farfar bodde på tills han gick bort för många år sedan.

Jag flyttar hem till mitt barndomshem, där jag och Linus eller Anna byggde kojor, lekte i vattnet, badade katter och sprang runt, runt, runt. Under mina 26 år har jag hunnit bo i underbara Malmö ett halvår, i mysiga Kalmar fyra år och i senaste 'pittoreska' boendet två år. Dessförinnan och däremellan har jag bott på Kullen. Det här är första gången jag flyttar till en plats där jag faktiskt tror att jag ska bo resten av livet. Visst har jag småfantasier om att flytta till Kalmar efter pensionen men om allt går som jag har tänkt i livet så ska jag bo här i 35-40 år i alla fall. Jag tänker leva (nästan) hela mitt liv på en och samma kulle, för det finns ingen orsak att göra något annat.

Tanken med bloggen är att skildra vår ovana vardag. Den kommer visa på bekymmer med frön som inte gror, ogräs som rensas bort och sedan visar sig vara blommor. Att lära sig underhålla, tapetsera och bo i ett stort hus. Att vänja sig vid att elda i en stor vedpanna för att få värme och hela vedhanteringsprocessen. Hur beskär man egentligen äppelträd? Päronträd, plommonträd, vindruvor och...? Vi kommer ha fullt upp och jag ska försöka visa de fel vi gör men också hur bra det kan bli trots att vi är nybörjare. Bloggen ska inte ta upp personliga dilemman, relationsdramor, mode, TV, skvaller, jobb, studier eller liknande. Det kan andra få syssla med.


Här kommer en bild på vårt nya hem


RSS 2.0