Smulors expertis

Jag har nämnt att det hann bli en del ogräs i landen och rabatterna när vi höll på som mest intensivt med veden. En del av ogräset finns där på sätt och vis med mening. Eftersom vi ännu inte ser skillnaden mellan ogräs och fin blomma, när det bara är de första gröna bladen som sticker upp ur jorden, så har vi låtit en hel del vara och det visade sig vara ett bra val. Vi kommer ha ett hav med ringblommor på verandasidan av huset om någon månad och en hel del penséer har ploppat upp överallt, bland annat i det som blivit potatisland i år. Det är en sann lyx, möjligheten att få glädje av det som annars hade kastats... Nu återstår dock att rensa bort allt som visade sig vara ogräs, söndagsmorgonens regn har övergått i växlande molnighet så det är inte alls plågsamt att gå ut och sätta sig vid ogräset ett par timmar nu.

Två penséer fick bo i den här krukan istället för den plats de frösått sig själva på.
Färgmatchas fint (?) med akvileja och smörblomma vid trappan.

Hönslängtan

Jag fick ett sött mail från min mamma häromdagen. 

Hej.
Fick ett litet ägg idag. Hönsen är söta. Dom vita tupparna har punkarkam. 


Så i helgen åker vi till det där stället med sjö för ett besök och för att hämta hem fyra hönor och en tupp! Staketet på hönsgården har vi lagat, hönshuset är sågspånat och hönsmat är köpt sedan länge, tror ni att vi har längtat efter hönor och riktiga ägg?

I trädgården har vi fortsatt plocka ogräs i landet och satt ett fyrtiotal ljusa potatisar, av okända sorter. De hamnade i det lilla, något lerigare, landet.

Utöver att syrenerna doftar i hela trädgården så har lupinerna börjat blomma vid jordkällaren och sprider sin speciella doft.
Våren springer snabbare än vi hinner rensa ogräs

Våren springer förbi snabbt, nu har häggen redan blommat över men innan den hann göra det testade vi att göra häggsaft. Den blev ganska god så det blev en sats till, som står i källaren just nu.
Vi har även hunnit sätta lite potatis, ca 80 förgrodda Asterix.
I helgen såg vi att de Maria vi satte för ett tag sedan hade kommit upp!
Jordgubbarna blommar redan men jag vågar inte hoppas, avvaktar järnnätterna.
Utöver landet har vi tillbringat en del timmar på vedbacken. Jag råkade lyfta en vedbit lite dumt igår och ryggen sa ifrån, konstaterar dock nöjt att det är mycket bättre idag och antagligen borta imorgon. Istället för att vägra lyfta tungt av rädsla för ryggvärk tänker jag fortsätta göra just det och få muskler som gör jobbet istället för att mina leder ska kämpa. Jag ser ändå rimligheten i att låta de tyngsta tvåmetersbitarna ligga tills vi kan lyfta tillsammans.

Just nu är vedbacken något rörig...
Ekhögarna tronar på sitt egna hörn (bakom pannrummet).
Givetvis har vi luktat på blommorna också, det får inte glömmas bort. Tiden rinner iväg och klockan är ofta mycket innan vi kommer in på kvällen. Idag avbröt en regnskur oss när vi höll på att rensa ogräs i det något eftersatta trädgårdslandet så det blev en tidigare kväll.

Klarbärsträdet i landet blommar extra mycket, hoppas det blir bär också!

Äntligen blommar häggen!

Efter en dag med vedsågning lockade ändå en kort promenad på kvällen så jag gav mig iväg på jakt efter lite nya liljekonvaljer.
Det är helt fantastiskt ute nu och även om en soldränkt äng är vacker mitt på dagen så föredrar jag kvällarna när solen är lite mer barmhärtig och ger ett mjukt, obeskrivligt varmt ljus. Klart det är vackert nu, häggen blommar så det är redan "mellan hägg och syren" och som jag har längtat efter en trädgård fylld av häggdoft!

Aprilväder första veckan i maj

En sommar för länge sedan fick jag lära mig en alternativ betydelse för SMHI som känns aktuell idag, Sommar Med Hagel Ibland. Det var ändå lite magiskt vackert med den snötäckta gräsplätten precis utanför kontoret med ett litet körsbärsträd på som står i blom.

I söndags planterade jag ut tomater i växthuset, tre körsbärstomater "Sweet" och tre vanliga "MoneyMaker". 
Råkade bryta en stackars Sweetie, tur att jag har några extra!

Vårlunch med råvaror från trädgården

Det är konstigt vad snabbt tiden kan gå när man sågar... Lördagen försvann i ett moln av sågspån, skönt att se hur högen sakta men säkert minskar. 

Idag är det en ensam söndag, min sambo är på andra äventyr. Jag skrev en att-göra-lista för dagen och tog itu med det tråkigaste direkt, deklarationen. Nu är frågan vilken trädgårdsaktivitet som blir belöningen? Lunchen närmar sig så sakteliga så det får bli att plocka råvarorna till den, nässelsoppa och rabarberpaj!


Gjorde nässelsoppa för tre veckor sedan, då nässlorna var riktigt späda
Rabarberna har blivit tillräckligt stora för att jag ska våga börja plocka av dem

RSS 2.0