Den efterlängtade sparristiden har inletts

Ikväll har vi haft en sågfri kväll, satte drygt 20 tidigpotatis "Maria".
Skördade de första sparrisarna och mumsade i oss.
Vi lät alltså bli att såga i den stora vedhög som vi köpt från Sveaskog och som kom i tisdags. Staplade dock upp den icke-ek och icke-björk vi har sågat upp tidigare, för att frigöra lite arbetsutrymme. Imorgon fortsätter vi med sågandet!
En liten blompaus i sågspånet

Vi fick en lite lugnare dag idag, hann stanna till och lukta på blommorna och konstatera att svalört gör hela trädgården solig.
Söta små blå som ibland är rosalila istället. Saknar namn på dem men de kommer från min farmor och är "biblommor". Trist för bina som har flyttat att blommorna stannade kvar men kanske roligt för humlorna.
Lite fick vi gjort på vedbacken också, städade undan sågspån, testade kapen på de 5-6 små bitarna och klöv björken. En del tid lades på att titta på telefonen och hoppas att nästa vedleverans skulle ringa och säga att han var på väg men det kom inget sådant samtal. Här är en lite soligare bild på hur det såg ut när vi hade städat undan men inte hunnit det andra. De stora ekarna tänkte vi låta ligga, så får nästa åkare lägga längderna på dem.
Tomaterna vill nog snart få komma ut i växthuset men det har varit minusgrader ett par nätter så vi har lite svårt att släppa iväg dem...

Tom vedbacke?

Igår kväll, efter ännu en dags motorsågande och bärande var vedbacken nästan tom. Den mörka bilden får ursäktas av att det hade börjat skymma när vi var klara.

Nu återstår lite småplock, tänkte ta hand om en del av sågspånet för att ha i hönshuset. Behöver städa undan på vedbacken för nästa lass, som troligtvis kommer idag. 

Sedan ska vi också klyva allt. Ekbitarna ska vi halvera och låta torka till nästa och nästnästa år. Björken måste vi klyva upp så den inte blir dålig men resten ska bara staplas undan och vänta ett år eller två.

Ek på vedbacken

Vi var lite rastlösa på morgonen och bestämde oss för att måla ena sidan av vagnboden, det började bli dags. Före- och efterbild nedan.


När vi stod och målade, vid vägen som passerar Kullen, såg vi en timmerbil från det företag vi skulle få den lilla vedleveransen av och fick upp hoppet! Någon halvtimme senare kom han med veden och lastade av kvickt. Det var mer ek än vi hade hoppats men ungefär vad vi kunde förvänta oss, ca 70 % av 24,8 meter. Vi satte igång direkt och kom en bit på vägen att såga dem i halvmetersbitar och börja stapla undan dem.

Vår billiga elmotorsåg tappade kedjan två gånger och den andra gången blev kedjan obrukbar så då var vi glada att vi kunde plocka fram den stora motorsågen. Ny kedja får vi köpa en vardag när den lokala Lantmännens-affären är öppen.

Helst vill vi vara klara med det här lasset när nästa leverans kommer så att största delen av den kan läggas på vedbacken. Troligtvis kommer nästa leverans på måndag. Idag kom vi knappt halvvägs men det får duga.


Första lasset! (de ser små ut men tro mig, de väger en del ändå)
En eftermiddag senare:

Att göra något annat än att vänta

Långfredagen ska vara en rysligt lugn dag så vi lät klyven, kapen och motorsågarna vila. Mest för att vi inte hade något vedmaterial. Ovissheten när båda vedleverantörerna säger att de kan komma "i påsk" gjorde att vi skrev en lista med "saker vi kan göra när veden inte kommer". Så för oss blev långfredagen inte alls långtråkig, det blev en härlig dag där vi hann med att:
- fixa till hönsgårdens stängsel som hade fallit i vintras
- förebereda vedbacken för det som komma skall
- tvätta vinterkläder m m
- klippa gräset för första gången i år
- baka bröd
- klippa rosorna
- städa
- tvätta Kian
- såga ned en gren på den stora Häggen som var i vägen.


Skärtorsdagskvällsfoto där Häggen syns i övre högersidan
Kian som stod stilla i fem månader och hostade sig fram när den skulle köra har nu varit hos en bilelektroexpert som vi gav 300 kr för att säga att det inte är något fel på den längre. Så nu har vi två bilar, det var inte riktigt planen men det kanske var menat att bli?


Alla julhyacinter som kommit till Kullen har planterats ut, de blommar lagom till påsk och sprider en gudomlig doft

Den första vedhelgen

I helgen hade vi mycket att göra,
- hämta hem träden som fallit på åkern och klyva till ved
- fixa motorsågen
- klippa hår
- pinna upp tomatplantorna
- göra en ny sats plommonmarmelad
- lägga fler potatis till att förgro
- byta däck på Kian

Motorsågen fick åka till en äldre hobbyreparatör och efter att han demonterat nästan allt som går så var motorsågen villig att tjänstgöra på nytt.

Kian som har bråkat med oss sedan i november ska äntligen få komma in till en reparatör på onsdag. Idag när min sambo började backa ut den ur garaget för att vi skulle byta till sommardäck startade den och fungerade precis som den ska och inte som den har gjort de senaste fem månaderna. Det är något frustrerande men vi avbokar inte tiden, något fel har det ändå varit.

Det enda som vi inte hunnit med är tomatplantorna, med ursäkten att vi inte har bra pinnar att pinna upp dem med (grillpinnar funkar bra!) men det ordnar vi med i veckan.

Den stora delen av helgen har gått åt till vedhantering, det har varit härligt men svettigt.
Det blev en fin liten hög av de fallna träden, där får det ligga och torka ett par veckor.
Lite motorsågsmotion

Efter en lång vila i vinter fick traktorn 10 liter diesel och lust att köra lite ved.
Efter en lång väntan i vinter fick vi äntligen sätta (såg)tänderna i lite trä!

Den som följer bloggen vet redan att vi är lite halvknäppa, det är nog en begränsad skara människor som tycker att det här är en rolig sysselsättning en fredagskväll...
En mindre storm drog förbi oss för en vecka sedan och på den arrenderade åkern hade ett par träd fallit, mot bäcken. Efter ett telefonsamtal till en kontaktperson för arrendet fick vi välsignelse att ta hand om träden.
En trilskande motorsåg hindrade oss inte från att bli halvklara på åkern. Klyvningsarbetet kvarstår ju också men det blev ett fint litet lass. Det blir inte ens en tiondels årsförbrukning av det fallna men äntligen, äntligen har vi kunnat påbörja årets vedhantering.
Är det redan påsk?

Första påskliljorna slog ut idag, det har varit sol på dem nästan hela dagen men då satt jag på ett kontor. Är kanske lite avundssjuk... Tycker du att de ser konstiga ut så har du nog inte sett dubbla påskliljor tidigare, de är inte lika vanliga som sina enkla släktingar men något finare, i mina ögon.
Förberedelser för sköna sommarkvällar

Förra helgen hade vi en lyxigt solig lördag och passade på med lite vårstädning, speciellt på verandan. Jag minns när trätrallen där var ny och omsorgsfullt bars ned i vagnboden inför varje vinter, några år senare fick den ligga kvar allt oftare och nu hade den inte flyttats på ett par år och det fanns väldigt mycket damm under den som gärna blåste iväg så fort vi hade lyft bort trallen.
Först tvättade vi trallen med grönsåpa, det behövdes...
När träoljan sedan hade torkat in någorlunda bra fick de komma tillbaka till sin rätta plats, så vi kan njuta av dem när vi sitter på verandan och slår ihjäl myggor i sommar.

RSS 2.0