Columbi ägg och överraskningsplopp

En av våra hönor, Berit, stod och tryckte inne i hönsgården samtidigt som alla de andra hönorna tiggde godis. Eftersom det inte är hennes normala beteende att inte vilja ha något gott att äta lyfte jag ut henne på gräsmattan för att hon skulle få en liten paus från de andra hönorna, som brukar mobba henne ganska rejält. Hon gick oroligt på gräsmattan och var inte alls intresserad av att äta av grönskan. Vi undrade om hon var sjuk, hon burrade ihop sig och tog i så mycket hon kunde, hon kanske var förstoppad, funderade vi. När hon tog i som värst ploppade det plötsligt ut ett ägg. Sedan hade hon inga som helst problem med att börja mumsa på gräsmattan. Vi blev minst sagt förvånade över det hinnägg hon klämde ut så snabbt och utanför redet där de brukar lägga sina ägg. Hon fick beröm och ägget hamnade i dagens valfläsk (rösti på squash). 

Förresten det där om Columbi ägg, där ett ägg ska ställas upp. Helt utan hjälp av kraschat skal (och salt) står ett hinnägg hur bra som helst.

 Tomatkarameller

Idag kunde vi skörda årets första bönor, det blev 18 st haricot verts. Inte så mycket men en liten söt skörd som vi mumsade i oss inom en timme efter att de plockats. En lagom stor tomatskörd, fyra olika sorter, tog jag i växthuset. De ser nästan ut som karameller. Den gulgröna är "Green grape", de gula heter "Ildi", de röda är "Sweet" och de med den svårdefinierade färgen är "Chocolate". Den enda av årets tomatsorter som saknas är "Moneymaker" som är en vanlig stor tomat, de har inte riktigt hunnit mogna än. Kan lägga till att frö till samtliga tomater är tagna från faktiska tomater och inte köpta i påsar, det går (oftast) alldeles utmärkt att göra så. 

Att bada i zucchini

Rikedom är att kunna hämta upp ett helt gäng zucchini/squash från trädgårdslandet och slösa med dem i matlagningen. De här blev fyllda med färs och gratinerade, det blev gott.Dock börjar det nästan bli lite väl mycket av dem i landet, vi tar tacksamt emot tips på olika rätter med mycket zucchini i. Några goda tips som jag har testat följer här nedan. 
- Squashostkaka
- Rösti på squash
- Soppa med lime och sambal oelek
- Stekta i grillkrydda 
- Paj med ost och strimlad squash
- Fyllda och gratinerade
- I en blandad sallad
- Omelett med kantareller och zucchini  


Bra presenter till en kullenbo

Jag fyllde år i veckan och firade det lite på eftermiddagen med sambon och mina föräldrar. I år fick jag lika perfekta presenter som förra året. En torkmaskin att torka svamp, bär örter etc i och en uppladdningsbar elektrisk busktrimmer. Jag fick även en tjänst jag önskat mig, eftersom en av lysrörsarmaturerna i vår vagnbod började fräsa, ryka och slå gnistor om sig har vi famlat i mörker där i ett halvår (vi är där väldigt sällan). Därför bad jag släktens självutnämnde elektriker om lite hantverkarhjälp och fick två nya fina armaturer uppmonterade! Förra året fick jag bland annat en saftmaja och hemmasnickrad perfekt hylla till jordkällaren. Det är ingen tvekan om att jag gillar att få praktiska presenter. 

Det är ganska stor sannolikhet att jag använder alla de nämnda presenterna (bortsett från lamporna) i helgen, jag har en hel helg utan något annat inplanerat än trädgårdspyssel. 

Givetvis fick jag en trädgårdsplockad bukett också, det är nog typiskt för vår familj, eller fungerar ni andra också så? Jag skulle inte komma på tanken att köpa snittblommor till någon under sommaren. 

 Skörd av det ena röda guldet

Min favoritfrukost består av fiberhavregrynsgröt med kardemumma, kanel, ingefära och röda vinbär i samt mjölk till. Jag upptäckte delen med vinbär av en slump för ett par år sedan och blev fast direkt. För att kunna säkra tillgången på mitt röda guld så förs ett krig mot fåglarna när vinbären har mognat, gällande vem som hinner plocka av bären först. Idag plockade vi ungefär hälften av dem och det blev drygt 2,5 liter som åkte ned i frysen i tio småburkar. Inte tillräckligt men nästan! Många tycker inte att röda vinbär är gott men för mig har det alltid varit en delikatess, något jag delar med min mormor men inte resten av släkten. 

Utöver det smaskade jag i mig allt möjligt gott under kvällens mördarsnigelrunda, två sorters krusbär, någon enstaka jordgubbe, skogs- och odlade hallon samt tre sorters tomater. Nej, jag behöver inte gå hungrig.

Lavendeldrömmar

Förra året hann jag inte skörda lavendel, under tiden jag funderade på om det är möjligt att baka kakor med lavendel utan att det smakar parfym hann de blomma över. I år har jag gått och sneglat på dem och funderat på när det är dags att skörda, helt förvissad om att bakning med dem inte kan smaka annat än underbart. 

Nu tror jag det är dags, när det mest är knoppar men några enstaka har hunnit slå ut. Jag klippte ihop en liten nätt hög att börja experimentera med och lade på en bricka med hushållspapper för att det ska torka. Blir spännande att i höst/vinter när jag har mer lust och tid att baka igen se om det blir gott eller parfymkakor. Om det inte blir gott får jag göra lavendelpåsar istället.

RSS 2.0