Midsommar, jordgubbens högtid

Det är lyxigt att kunna plocka bären till midsommartårtan i trädgårdslandet. Halva med jordgubbar och andra halvan med chokladkräm och ett smultronberg, så att alla kan bli nöjda. Toppat med några (ätbara) blommor från gurkörten som växer mellan våra potatisrader. Självklart med ägg från våra söta hönor i sockerkakssmeten. Närproducerad midsommar!

En enkel bondpion som trivs på sin kulle

Efter ett par turistdagar kan jag snabbt konstatera att det bästa med resan var att få komma hem till Kullen igen. Inte för att resan var dålig, den var jättefin på många sätt men jag råkar vara lite hemkär...

Vi åkte till Helsingborg och sysslade mest med att gå runt och förundras över allt vackert som finns. Ovanför en stor trappa (upp till Kärnan) fann vi en liten pionpark, där de tyvärr glömt att skriva ut namnen på de olika sorterna. Hemma på Kullen har vi två olika pionsorter. Den första har redan blommat, det är helt enkelt en Bondpion, vacker men utan doft. De fanns på Kullen redan när mina föräldrar flyttade hit, för över 30 år sedan. 
Nu är jag halvvägs genom min semester, dagarna flyger iväg. Jag tror att resten av semestern får vara här hemma där jag trivs bäst, med jord på knä och under naglarna. Alltid med en blomma att lukta på eller ett bär att plocka. Jag har inte hjärta att lämna rosorna ensamma så ingen får glädjen att njuta av dem...
Växthastighet och förväntan

Det växer med raketfart i landet och i växthuset.
Den första gröna Sweet-tomaten klämmer jag lite på varje dag. Två gurkfrön har nyss tagit sig upp, det tog mindre än en vecka och på samma tid har en stor mängd bönor och några squash hittat upp och sträckt på sig. Det dröjer länge innan vi kan plocka bönor men det kommer helt klart bli många även i år, i lika många färger som förra året då det kunde se ut så här när jag rensade:
Vi satte sparrissallad och ruccola i växthuset för att få tidig skörd och den tredje juni plockade vi av det för första gången, även rädisorna hade hunnit upp i landet då. Sedan dess har det blivit ganska mycket sallad...
Våra Mariapotatis (tidig sort) som vi satte för inte så farligt länge sedan har nu gått i blom, de är inte klara att ta på ett tag till men vi har längtat länge efter egna nypotatis och varje tecken på att det går åt rätt håll är mer än välkommet!

Jordgubbar till midsommar?

För ett par veckor sedan blommade jordgubbsplantorna och jag började fundera och hoppas på egna jordgubbar lagom till midsommar. Häromdagen insåg vi att det var dags att lägga på fågelnätet över jordgubbsplantorna och redan igår plockade jag de två första. Även om de belgiska jag köpte för ett tag sedan var riktigt goda finns det inga gubbar som slår de alldeles nyplockade från det egna landet...
Crux, Alva och Beatorna

Jag vill gärna presentera några nytillkomna Kullen-bor:Hönan som går fram och kikar på oss heter Alva och är helt klart en alfa-höna. Utöver henne har vi en ständigt skraj tupp som heter Crux och tre hönor till, som alla heter Beata.

Utöver att vara ett roande inslag så ger de oss något mer, riktigt närproducerade ägg!

Kalla hallon, eller solvarma

Ville egentligen bara säga att det är lyx att ha hallon i frysen som jag kan ta fram när vi gör våfflor. Styckfrös en del i höstas och nu är det snart dags för dem att ta slut, så vi kan fylla frysen på nytt!

Fast det är klart, de såg godare ut när de var färska...
RSS 2.0