Odlingssäsongen 2012 på Kullen börjar nu

Det känns lite konstigt men samtidigt härligt att redan nu sätta frö för att kunna skörda i sommar. I går tryckte jag ned fem olika sorters tomatfrön i jord och fyllde på med lite frö till blommor och persilja, bara för att testa...

I år sådde jag dels samma som förra året: 
- egna frön från Sweet, smakrik cocktailtomat som min mamma tagit egna frön från i flera år och nu fortsätter jag på samma spår. 
- köpta frön till Moneymaker, en givmild, trogen, ordinär tomatsort.

Samt tre det-får-gå-som-det-går-sorter min mamma plockat från spännande tomater hon fått av arbetskamraterna:
- green grape
- chocolate
- små gula 

Tanken på nyplockade, solvarma tomater som kittlar munnen med alla nyanser av sötsyrliga smaker... åh! Istället för ett foto på jord (odlingarna) tar vi en Moneymaker-skörd förra året och drömmer lite.

Att plocka ur förråden och njuta på vintern

Jag ägnade mycket tid i höstas till torkning, en av sakerna som torkades var nypon.

Först plockades de på en buske som sticks, sedan satte jag mig i höstsolen för att rensa bort de dåliga och på de fina ta bort blomfäste och pinne. Sedan in i ugnen på ca 90 grader i en dag (kanske 8-10 timmar) och sedan är de torra och klara att lägga i täta burkar tills det blir vinter. 
När det sedan är vinter och suget efter riktig nyponsoppa har kommit tar man fram sin burk med nypon, mortlar dem och kokar god nyponsoppa med lagom mycket socker. 
Sedan är det bara att njuta, helst med en klick grädde... 


Att vakna upp till -27,4 grader

Att vakna upp till 27,4 minusgrader och frusna vattenledningar är en vacker men lite besvärlig upplevelse.

Det första vi gjorde efter att jag tagit ett foto ifrån köksfönstret? Gick till hönorna med nytt varmt vatten istället för deras isklump och gav dem pepparkaksgodis. 

Med de citroner vi fått från väderguden gjorde vi sedan lemonad som seden påbjuder; frostade av den stora frysen. 


RSS 2.0