Hej där, vintern!

Snön faller, flingorna blir större och större. Än så länge har vi inte fått strömavbrott.

I  helgen har vi massor att göra, härligt! Tyvärr har vi inte så mycker mer än en halvdag på oss.

- Skotta snö, gräva fram soptunnan ur snön etc.
- Skaffa oss en ute/adventsgran.
- Få granen att stå ute och få i ljusslingan vi köpt, se om vi har eller ska köpa en sladd som räcker hela vägen.
- Göra adventsfint inne - adventsljusstakar i fönster, stjärnan, adventljusstaken och så plocka undan så att de syns...
- Plocka igenom allt i tvättstugan/matförrådet noga för att se om något blivit ätet på. Leta efter icke existerande hål i dagsljus. Försöka hitta tätslutande burkar att ha ex gryn, vetemjöl och choklad i så att det blir svårare för nästa mus.
- Plocka in ved i pannrummet, bara ett par kubik som får tina, torka och bli lättare att elda med.
- Göra ny äppelmust (om inte äpplena har blivit dåliga).
- Bilbekymmer som behöver funderas på och gärna lösas.

Viktigast av allt är att njuta av de vackra vyerna och av helgen. Vi kommer ändå inte hinna allt!

Vi (mest M) har bestämt oss för att prioritera utegranen för att få lite ljus i vårt kompakta mörker. Lägga in lite ved så vi slipper frysa när det närmar sig tio minusgrader. En del andra saker kan jag göra när jag är själv på söndag. Jag tänker ändå ta mig tid till att njuta av att sitta inne med varmt te och titta ut på det vackra vinterlandskapet utanför.


Kullen i vintertäcke
Går det att ta snösparken till jobbet?

Natten till onsdagen kom snön, som de hade förutspått. En decimeter var det ungefär som mötte oss en timme tidigare än vanligt på morgonen. Vi skottade undan hela vår väg ned till den allmänna vägen. Precis när vi var klara med det kom snöplogen och lämnade en fin vall av tung snö att skotta undan men det gick det med och till jobbet kom jag ungefär i vanlig tid, inga problem!

Min sambo som körde hem med bilen igen efter att ha lämnat mig på jobbet upptäckte att bilen betedde sig lite konstigt men det verkade inte vara något större problem, tänkte att det antagligen hade att göra med vattenmassorna vi körde igenom på ditvägen (hemvägen tog han den längre, torrare, vägen).

Det snöade vidare men inte så väldigt intensivt.


Bild från lokaltidningen på en av översvämningarna som uppkom på min vanliga väg till jobbet (foto Tomas Königsson)

När M skulle hämta mig igen på kvällen så var bilen inte alls lika nästanfungerande - snarare nästan helt ofungerande och tycktes bli sämre för varje kilometer. På kvällen ringde vi en motorkunnig och förklarade hur bilen betedde sig. Han föreslog några saker som vi testade men ingen av oss var särskilt övertygade om att det skulle göra någon skillnad.

Tyvärr hade vi alltför rätt, på torsdagsmorgonen gick det knappt att få igång bilen och att köra med en bil som kan bli ståendes när som helst, på en europaväg - nej tack. Jag kom inte till jobbet på torsdagen utan kunde som tur var jobba hemifrån. Hade det varit på sommarhalvåret hade jag kunnat cykla eller ta min elmoped men med snön som nyss börjat falla var inte ens snöspark ett alternativ.


Min pappa som provkör den lilla sparken på Kullen för något år sedan
Så; pågående snöfall, behov av snöskottning, en bil som inte startar, 13 km till jobbet, ett möte i staden två mil bort på kvällen. Ja, vad gör man? Snön fick falla, bilen fick stå, en bil kunde lånas till nästa dag, jobbet fick göras hemifrån, en buss fick hittas som gick in till staden på kvällen och då verkade de akuta problemen lösta.

Precis då hör jag, vid sju på morgonen, ett skrapande ljud från vår tvättstuga/matförråd som ligger bortom köket. Får kalla kårar - katten har inte kommit in än och dörren dit in är stängd. Öppnar dörren för att se så att det verkligen inte är Matrix som busar - nej - något springer rasslande snabbt och gömmer sig. Stänger snabbt dörren och (fastän jag är övertygad vegetarian) greppar närmaste plastbunke, redo att slå ihjäl det lilla djuret. Ropar något till M om att det är en mus i tvättstugan. Kommer på att jag har väldigt liten chans mot musen med all bråte som står där inne. Småspringer till ytterdörren och vrålar på Matrix tre gånger, han kommer springandes från pannrummet och undrar om jag har goda rester till honom eller om han har gjort något fel. Släpper in honom i tvättstugan och stänger dörren bakom oss alla fyra (jag, M, Matrix och musen). Matrix blir glad eftersom han är i ett rum som han i vanliga fall inte brukar få vara och hittar nöjt kattgodiset. Efter någon minut ser jag musen dyka upp en decimeter bakom M, kastar dit Matrix som inser vad hela saken handlar om och ett par sekunder senare tar han den, så säkert som bara en expertkatt kan. Tror ni att han fick mycket beröm efter den insatsen? Själv var han mycket glad över att få jaga inomhus, det var något annorlunda.


En höstbild på den heroiska katten
Berättade om händelsen för de förra ägarna och fick veta att "nej, musen kan inte ha kommit in genom något hål i tvättstugan för där finns det inget". Den kan lika gärna ha tagit sig in via något annat rum, ett hus som är från 1850 är inte tätt - på gott och ont. Det verkar inte som om musen hann vara inne så länge för vi har inte hittat något den ätit på... Kattälskaren i mig (som är stor och barnslig) myser av att vi faktiskt behöver ha katt, det är inget val. Kanske två stycken? säger den retoriskt.

Min sambo tog bussen 10 mil iväg och kunde som tur var låna sin fars bil (han har nyss köpt en ny och inte kunnat slita sig från sin gamla än). Så för tillfället är bilproblemet löst. Vår fina lilla Kia som nu verkar ha fått elfel var inte värd mer än 15 000 när den fungerade så den är antagligen inte värd att reparera. Mest sannolikt är att vi köper en ny gammal bil om 1-2 veckor, för att kunna lbli av med problemet.


Syndafloden?

Det känns som om det aldrig kommer sluta regna nu när det har regnat nästintill oavbrutet från fredag till tisdag kväll. Nu har regnet bytts ut mot snö. I snöröjningshänseenden känner jag mig mycket nöjd med att det är regn som har fallit hittills. Eftersom vi inte har någon källare under vårt hus utan en väldränerad torpargrund oroar inte regnmassorna mig så mycket. En fördel med att leva på Kullen är väl just när det regnar, att man sitter redan från början på en kulle. En nackdel med allt regnet är att delar av min väg jag tar till jobbet står under vatten...

De olika väderleksrapporterna säger olika men alla är rörande överens om att det är dags för någon eller ett par decimeter snö. Det blir våra första decimetrar snö på Kullen och vi har inte köpt någon snöslunga och har egentligen inte heller någon traktor att ploga med heller. Vi har snöskyfflar och en snösläde, muskler och i värsta fall numret till en som kan komma hit och ploga åt oss om det blir ohanterliga mängder.


Kanske är det så här vackert imorgon?

En ledig fredag, är det vardagslyx?

De där långa semestrarna är nog sköna men en ledig fredag - vilken lyx det är!

Sovmorgon, att sitta och äta sin gröt i lugn och ro, inte bry sig om vad klockan är, höra tvättmaskinen i bakgrunden, ja, att vara i sitt hus och inte någon annan stans alls. Det är lugn för mig. Nu ska jag snart inte sitta och titta på det tråkiga vädret utan istället gå ut och byta till dubbdäck. Sedan kanske en promenad i grådasket, det är ändå bättre än när det är kolsvart ute som på kvällarna efter jobbet. En rejäl städning skulle behövas nu när vi haft en gäst här i en vecka och inte gjort något sådant. Funderar även på att plocka en purjolök ur landet och göra potatis & purjolökssoppa...


En bild på huset från i somras, med den högtflygande rosen

Claras enkla bröd

Min mamma har i olika perioder bakat eget bröd, just det senaste året har det varit ett surdegsbröd som får lite jäst-hjälp och innehåller lite av varje. Jag kan inte receptet, det är ett klassiskt "ta lagom mycket av allt"-recept. Väldigt gott blir det... Hon har även tidigare haft en surdegsperiod, då låg det små surdegspåsar i frysen, det måste vara runt 10 år sedan - jag minns inte att brödet var lika gott den omgången. Därmed har jag med mig lite av en övertygelse att bröd kan man baka själv, inga problem! Däremot har jag aldrig lyckats på mina få försök.

Med en enorm frysbox (som förvisso är proppfull just nu) så är det dags att försöka på nytt. Den här gången ska jag försöka att inte ge upp lika lätt. Därför började jag med ett snabbt och enkelt recept som man väl inte kan misslyckas med? Det innehåller ju bara fyra olika saker. Receptet är från UnderbaraClara och det är just enkelheten som tilltalar mig i receptet. Kopierar ner den korta versionen här.

Ingredienser
7 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl fil

Blanda mjöl med salt och bikarbonat. Slå över fil och rör om. Degen ska bli som en klistrig gröt. Lägg ett bakplåtspapper i en sockerkaksform. Töm över degen i formen. Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde. Låt sedan svalna på ett galler.

- - - - -

Visst låter det riktigt rysligt lätt? Jag misslyckades med brödet ändå, konsistensen var OK. Doft och smak var däremot trist men ändå helt klart ätbart. Ska nog ge mig på det brödet igen men ändra en hel del. Eller också får det bli ett jäst-bröd nästa gång. Surdeg är alldeles för hippt för mig är jag rädd...

Katten har flyttat, länge leve katten på Kullen!

För någon vecka sedan flyttade Selma från oss till Fiskarhultet (mina föräldrar). Kvar har vi nu Matrix, som är Selmas son. Han är väldigt nöjd över att vara ensambarn hos oss... ibland börjar han spinna så fort han ser oss i köket. Livet är gott just nu när han inte får stryk av morsan jämt och ständigt.


Ett par bilder som ett hejdå till Selma:Herre på täppan är nu Matrix/Trixie/Gråis. En något halvtjock kastrerad pojk som nu agerar åldrande kattunge (7 år). Han har nästan ständigt mask, vilket kommer sig av att han är en god jägare. Dock innebär det också att han är förvisad till köket, där han har en egen korg som han uppskattar att ligga i. Hans stora förebild är Jussi (en hund) och därför måste det vara bra att ha en egen korg, det har alla hundar (kanske han tänker). Annars är han helst i pannrummet, där han har en egen ingång, eller är med när något händer utomhus. Bastar gärna med M och vill i övrigt mest ha mat, kärlek och sällskap.

Kommer vintern första helgen i november?

Imorse kändes det som att vintern hade kommit, med 8,7 minusgrader och när det ser ut så här utanför köksfönstret  
Perfekt morgon för att göra plommonmarmelad och dra ut på frukosten. Med lite förkylningskänslor i kroppen blev det ett värmande "te" också, färskriven ingefära och som omväxling en skiva citron med kokande vatten på värmer på flera sätt och är underbart gott.
Det blev dags för en promenad i solen och då kändes det inte alls lika mycket som vinter längre, fastän det var kallt så värmde solen och vyerna oss när vi gick Omvända Sörehorvarundan och petade sönder stelfrusna trattkantareller.
Det har fått vara en lite lugnare helg, energin har inte funnits. Lite smått har vi gjort ändå, plommonmarmelad, ny äppelmust, kattgos och ett par härliga promenader i skogen.  Plommonmarmelad med citron och ingefära

Jodå, visst blev det marmelad av plommonen, jag följde som sagt ett recept till viss del men halverade det, använde frysta urkärnade Victoriaplommon och hade vanligt socker i. Delade de tunna citronskivorna i fjärdedelar men ändå blev det rejält med tuggmotstånd av dem, iofs en spännande smakklick men vet inte om det verkligen var tanken?

Det blev en stor burk med fast marmelad och den kommer jag snart ha hunnit äta upp, kanske blir det en till sats med samma smaksättning men jag skulle egentligen vilja göra en mer kryddig version, kanske lite julkryddig? Tips på smaksättning av plommonmarmelad mottages alltså tacksamt!


Bild från början av koket 
Här kommer det något modifierade receptet:

0,5 kg (frysta) Victoriaplommon
½ liten citron 
1 msk riven ingefära
3 dl strösocker

Låt plommonen tina i kylen över natten.
Lägg de halvtinade plommonen i en kastrull tillsammans med tunt skivad citron och riven ingefära (häll på någon msk vatten vid behov).

Låt småkoka i 40 min. Plocka upp eventuella kärnor och häll i sockret.
Koka i ett par minuter tills det tjocknar.
Häll upp på väl rengjorda varma burkar.


Vad jag ska göra med alla frysta plommon (del 2)

Jag frös in plommon i höstas, det var egentligen inte alls länge sedan jag lade de sista i frysen. Den här helgen är det dags att ta upp första påsen, marmeladsuget har infunnit sig. Efter att ha letat i frysen som jag "organiserade" för endast två eller tre veckor sedan hittade jag dem på näst sista platsen (påminnelse till mig själv: längst ned till höger i stora facket, nära dig). Blev även glatt påmind om bönorna vi frös in och flädersaften jag gjorde i somras, det är dags att börja plocka fram av dem också!

Eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska få marmeladen att smaka som jag vill så blir det en liten sats, på 500 gram plommon. I övrigt planerar jag att försöka följa ett recept jag hittade på den här bloggen. 
 

När Victoriaplommonen var färska
RSS 2.0