Rosa sommarblommor på Kullen

Perenn luktärt är en vacker men motsägelsefullt ickedoftande blomma som växer vid vår veranda, sådda från frö efter en perenn luktärt i min systers trädgård.
Lite överallt i trädgården kan man hitta rosa vallmo.
En favorit, med anledning av den fantastiska doften, är phloxen som växer på ett par ställen i trädgården. De luktar som mormors trädgård, det är också därifrån de rosa kommer. De vita phloxen fanns på Kullen redan när mina föräldrar flyttade hit på 70-talet.En närbild på phloxen
Den hör inte riktigt till trädgården men i utkanten av "nya gräsmattan", som för övrigt är lika gammal som jag, står en härlig växt tillsammans med taklöken.
Ett namn på den tas tacksamt emot!En sidobild. Den som inte är rädd för spindlar kan leta efter en, till vänster på bilderna.Det var en del av årets rosa sommarblommor i trädgården. Höstanemonerna har blommat länge nu men de kanske inte kan kallas för sommarblommor...


Rosensaft - sommar på flaska

Från bloggen Söta saker fick jag idén att göra rosensocker på de doftande, blekrosa rosorna vid ladugården. Jag plockade på mig av bladen från de nästintill överblommade rosorna och det blev den dubbla mängden mot vad jag behövde till rosensockret. Plötsligt var jag på en sida med ett recept på rosensaft, som jag lika plötsligt blev tvungen att göra. Det receptet kan jag inte hitta igen men några dagar senare dök ett liknande recept upp på Söta saker.
Jag lät dock bli att skölja rosenbladen, tittade istället igenom dem noga så att inga tvestjärtar kom med.Rosensockret som torkade i ugnen och rosensaften gav en söt, lite lätt klibbig, underbar doft som stannade kvar i köket hela dagen.Smaken på saften är som doften från de rosa rosorna, lite åt honungshållet och helt klart som buteljerad sommar. 

Årets tomatskörd

I vintras fantiserade jag friskt om hur mycket tomater och gurkor jag skulle kunna plocka i växthuset och jag får erkänna att jag är lite missnöjd. Gurkorna ville inte riktigt, på två plantor fick jag bara tre gurkor. Nu har de blivit lite extra bortskämda med "hönsgödsel" så kanske skulle jag våga hoppas på någon mer innan frosten. Tomaterna har gett precis lagom mycket för att hinna med att äta upp så egentligen ska jag inte klaga över dem men jag hade sett fram emot ett överflöd. Nu har tomatplantorna börjat mögla och det känns lite för tidigt (samma sak hände förra året).

I början såg tomaterna lovande ut med mängder av blommor.
För att trösta mig gör jag något så ologiskt som att göra tomatsoppa på färska tomater från växthuset och det är en god, smakrik tröst. I min moderna "Vår kokbok" hade de bara recept som baserar sig på konserverade tomater men i min mormors "Vår kokbok" från 1975 var färska tomater grundidén, mycket bättre! 

Sweet (cocktailtomaterna) har det blivit ganska bra av, det är de vanligtvis pålitliga "Moneymaker" som jag misslyckades med i år.


En lång sweet-ranka

RSS 2.0