Let it snow? Nej, nu kan det faktiskt få sluta snart.

Återigen faller det snö utanför vårt hus. Det lovades att denna nederbörd skulle vara i form av regn men med en minusgrad ute och det vita utseendet på regnet får vi ändå kalla det snö. När ska snöandet sluta?
Idag är det den 15 januari och därmed, sett ur årstidsperspektivet, befinner vi oss mitt i vintern. Det har varit snö sedan slutet av november så jag tycker allt att det får vara slut med den här vintern snart. Vi är mer än halvvägs genom vårt vedförråd, har kanske 40-45 % kvar, tveksamt om det kommer räcka. Nästa vinter kommer vi antagligen ha alldeles för mycket ved, för att väga upp mot denna vinters oro. Ja, om nu Sveaskog eller F vill sälja till oss i år.

Den bästa snöskyffeln har gått sönder, eller, vi kan säga att den är delvis sjukskriven och har omplacerats för att orka livet ut. Inga mer tunga lyft för den arbetaren, det blir bara fluffig lättsnö för honom.

Utanför mitt köksfönster åker bilar förbi, sakta, på vår skridskobana. Det är så underbart att inte behöva ge sig ut på vägarna. Jag kan sitta här med den fina utsikten, mysa åt att katten ligger och sover i sin korg, dricka mitt te och invänta slutet på det här snöfallet, då jag får ännu ett snöskottningsträningspass.

Min rastlöshet kommer snart ta mig till pannrummet. Det finns nog något att sysselsätta sig med, det kanske är dags att elda? Definitivt dags att bära in lite ved. Går det att gräva upp purjolök i landet i all den här snön?


Det finns så mycket som är "det bästa med att bo på Kullen". Att man får göra saker, det finns alltid något att sysselsätta sig med, är definitivt en av dem.

Vintersquash

Squash/zucchini har det odlats mycket av på Kullen. Främst med vanliga fröer som finns på vilken stormarknad som helst under våren. Det kanske är den bästa sorten... Dock blir de snabbt för stora och på senhösten ligger de i källaren och ruttnar sakta tills de slängs ut. En vintersquash däremot ska tåla lagringen bra så därför har ett par sådana testats också. Jag minns särskilt väl de tefatsformade vi köpte i Lettland för 5-6 år sedan. I år testades en annan sort, den skulle bli halvstor och lila, de blev ganska små och mörkgröna. Den skymtade förbi på en bild i bloggen då jag åt "vegetarisk lutfisk".

Vi smakade av vintersquashen och jag konstaterade att den var godare och hårdare än vanlig squash, lite söt i smaken och mer pumpalik. Det blev en soppa på den här men jag tror att någon av de få som ligger i källaren kommer att tärnas och stekas hårt, tror den kan vara väldigt lyckad att ugnsrosta också!


Den asiatiska pumpasoppan, fast med vintersquash istället, precis innan den blir soppa

Röda hörnet

Nyår firades på Kullen med de två vännerna från staden, komplett med mat, smällare, snacks, dricka, sällskapsspel, gitarrspel på morgonkvisten och alldeles för lite sömn. På nyårsdagen kändes det inte längre som att julgranen var så kul så den åkte ut i söndags, det mesta julpyntet åkte upp på vinden och får vänta där i elva månader nu.


Nu är glada julen slut... Hejdå julgranen, du var personlig och fin.
När jag hade plockat ned julgranspyntet ångrade jag mig nästan, det var ju så vackert!
Julgranshörnet blev istället 'röda hörnan' när gungstolen jag köpte på loppis för 15 (?) år sedan ville vara med i TV-rummet ett tag.
Hoppvägen, nu med mindre hopp om svamp

En av fördelarna med att bo granne med skogen är att kunna plocka svamp på hösten, en fördel vi planerat att utnyttja så mycket det går. Eftersom jag är uppvuxen här så hittar jag till flera bra ställen där det "alltid" finns svamp. En del sådana försvinner dock vid skogsavverkning.

Nu har de börjat avverka skogen kring Hoppvägen, där vi har plockat kantareller (både bleka och gula), svart trumpetsvamp, taggsvamp och Karl-Johan den senaste hösten. De har dock lämnat en del träd kvar kring ett par av svampställena men bland annat ett fint svart trumpetsvamp-ställe är förlorat.

Det kommer bli en ljusare promenadväg och om fem år antagligen väldigt vackert, om än på ett annorlunda sätt.


Så här ser det ut just nu
Så här såg det ut på samma plats för ett år sedan
Det kommer tyvärr ta många år innan den sönderkörda vägen blir rolig att gå igen...
Ett bra plåster för svampsåren vore om vi fick köpa några av stockarna som ligger ett par meter från vår trädgård men Sveaskog har inte varit positiva hittills så vi vågar inte riktigt hoppas på ett glädjande svar den här gången heller...


RSS 2.0