Äppelcider

Äppelcidern har fått stå i källaren och bubbla på i lugn och ro ett par veckor, tills den i onsdags själv sa att den var färdigbubblad. Då var det dags att få över den i den nyköpta damejeannen (från återvinningsstationen) och därmed göra sig av med bottensatsen och den numera döda jästen. Min sambo har skött hela den processen så jag har inte riktigt koll på hur det gick till. Däremot hjälptes vi åt på torsdagskvällen att pressa ytterligare äppeljuice (100 % Dofflor!) som behövdes för att ersätta den bottensats vi fick hälla ut. Totalt rymmer damejeannerna 25 liter / styck och ungefär 4,5 liter hällde M bort och ersatte med ny juice idag.

Nu ska det stå i lugn och ro i cirka 3 månader, med tätt lock på så att det blir minimalt med lufttillförsel, för att mogna. Därefter är det klart att hälla upp på flaskor och därmed också klart att provsmaka. Jag hoppas det blir lite godare än det luktade, annars känns det lite som slöseri på god äppeljuice...


En hävert används för att transportera cidern från den ena damejeannen till den andra.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0