Pannrumstomater inomhus
De tomatplantor jag hade utomhus, vid pannrumsväggen, har svårt att tåla frostnätter, så här soligt stod de bara några dagar innan jag klippte av alla tomatklasar.
De avklippta klasarna hängde jag sedan upp inomhus i ett av de svalare rummen. De små gula tomaterna Ildi gav mycket men utomhus hann bara ett fåtal mogna.
De avklippta klasarna hängde jag sedan upp inomhus i ett av de svalare rummen. De små gula tomaterna Ildi gav mycket men utomhus hann bara ett fåtal mogna.
Höstens ankomst
En solig helgmorgon i början av oktober kan man ta med sig sin kamera ut i trädgården en sväng för att verkligen se hur höstvackert det har blivit.
Rosorna kastar långa skuggor och har mest vissna blommor kvar. Trots att de har nya knoppar kommer de antagligen inte hinna slå ut, utan blir bitna av frosten om några dagar
Vi har plockat absurda mängder bönor, perioden 14 augusti till 16 september åt vi bönor nästan varje dag och frös ändå in 96 påsar à 150-200 gram. Det är 16-17 kg som vi tryckt ned i vår bönfrys (ja, vi köpte en ny frys för detta ändamål förra hösten och ja, den är nästintill helfylld av bönor, inklusive en del skärbönor från förra året). Nu är det inte mycket energi kvar i bönplantorna längre, det som fanns kvar gick åt när ett gäng rådjur gick runt det inhägnade trädgårdslandet och åt allt de kom åt. I november kommer vi vara sugna på bönor på nytt och börja plocka ur frysen, om vi ska hinna äta upp alla bönorna innan sommaren blir det bönor varannan dag i sju månader, härligt!
I augusti och början av september var det nästan helt regnfritt, det var bra på det sättet att antalet mördarsniglar minskade rejält och nu hittar vi bara 10-20 st när vi går våra kvällsrundor, trots att fukten har kommit åter med besked. Både regnet och fukten för den delen. Snart kan vi tömma våra vattentunnor och ställa dem på vinterförvaring, när växthusen inte längre innehåller några godheter som behöver vattnas.
Ännu finns det fina tomater i nya växthuset, det börjar bli mycket röta på tomatplantorna men de frukter som finns mognar sakta. Någon minusgrad klarar växthuset så jag hoppas få skörda mogna tomater i det under några veckor till.
I det gamla växthuset har vindruvorna mognat till perfektion, de är riktigt goda i år. Det krävs inte växthus för att hinna få mogna vindruvor innan frosten men på Kullen äter getingar och fåglar upp de vindruvor som är ute, innan de har mognat riktigt.
I vissa hörn av trädgården har sommaren börjat på nytt, vår klematis som blommar i juni har flera fina blommor nu.
Det blev inget bra äppelår på Kullen men de trogna dofflorna som snart är mogna ger som vanligt mycket frukt. Jag älskar det trädet innerligt.
Självklart ska det vara en bild på några hönor också, här syns Beata längst fram samt Anita, Anita, Beata och Berit i bakgrunden. Hälften av våra tio charmiga donnor.