Sista dagarna i oktober
Lite som behöver bli gjort i helgen:
- Städa huset lite extra noga
- Plocka upp all ny fallfrukt och sortera till kastas resp juice
- Fixa med blommorna inne
- Toppa mitt hår
- Leta reda på M:s elektriska tandborste och mina nya långkalsonger
- Gå skogspromenader
- Mina föräldrar kommer ev på söndag
Nu är snart frukosten slut, det blev en lyxig långfrukost i min ensamhet eftersom M inte är hemma idag. Nu är det redan de sista dagarna i oktober och därmed dags att börja plocka ur förråden/frysen, röda vinbär i gröten är en av de godaste saker jag vet! Det slog mig att om ett halvår skördar vi de första sparrisen i landet, det är inte så ruskigt långt bort som det känns dessa mörka höstmorgnar.
Äppelcider
Nu ska det stå i lugn och ro i cirka 3 månader, med tätt lock på så att det blir minimalt med lufttillförsel, för att mogna. Därefter är det klart att hälla upp på flaskor och därmed också klart att provsmaka. Jag hoppas det blir lite godare än det luktade, annars känns det lite som slöseri på god äppeljuice...
En hävert används för att transportera cidern från den ena damejeannen till den andra.
Trattkantarellsoppa
Receptidé fick Tasteline stå för men med lite justeringar så jag skriver in receptet vi gick efter. Den här soppan ska definitivt lagas fler gånger!
7-8 dl färska trattkantareller
1 gul lök
2-3 msk smör
2-3 msk vetemjöl
9 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
3 dl matlagningsgrädde (15 %)
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Fräs i kastrull tills nästan all vätska från svampen har kokat in. Lägg i smöret. Hacka löken och låt fräsa tillsammans med svampen ett par minuter.
Strö över mjölet och rör in det. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningar samt tomatpuré.
Låt småputtra i ca 10 minuter.
Ta från plattan och mixa någorlunda slät med mixerstav.
Häll i grädde, låt soppan koka upp och småkoka i ca 5 minuter till.
-------------------------------------------
Till soppan hade vi knäckebröd med auberginesill, färskpressad äppelmust och pannkakor med grädde och hemgjord blåbärssylt eller socker.
Mouli Julienne
Började skratta för mig själv när jag såg att de hade varit snälla mot oss svenskar och översatt Mouli Julienne som klingar vackert franskt (eller?) och lät oss förstå att det är en Mouli Jansson!
Tagetes
Det kanske inte är konstigt att de slår rot och gärna vill ha rötterna i jord, det kanske är det naturligast som finns men det gör det inte mindre kul!
Det är nästan två veckor sedan jag fixade dessa och självklart är det som i matlagningsprogram, jag hade förberett lite. Bild ett är vanliga inplockade tagetes från landet. Bild två är de som hade slagit rot. På bild tre har de från bild två blivit lite nedklippta och nedtryckta i jord. Bild fyra är de som stått i jord en dryg månad och fortfarande får nya knoppar!
Söndagssysselsättning
Årets vindruveskörd, inte så illa! Väldigt gott också.
Matrix ville gärna hjälpa till... Vi får se om de här små plantorna tar sig inne eller om jag får kasta ut dem om ett par veckor.
Under tiden så hade min sambo konstaterat att skottkärrans däck inte läckte luft idag... Det är nog en liten, liten läcka som vi kan leva med ett tag. Han satte igång att gräva ut rabatten som gav översvämning i pannrummets dusch och efter mycket grävande och lite funderande löste han det så att det går utmärkt att duscha! Kanske inte maratonduschar men det är lite onödigt ändå.
Så här såg det ut mitt i rabatt v/s dusch-grävandet.
Efter en snabb lunch fortsatte vi och vattentunnor blev tömda, lite visset i rabatterna blev uppdraget, några dofflor blev uppätna och sedan hjälptes vi åt med att dra upp de frysta tomat-, gurk- och ruccolaplantor som stod i nya växthuset. Därefter grävde vi ur jorden där, 5-6 skottkärror som kördes ned i landet, vi lägger i ny jord i växthuset till våren! Hann dock inte tvätta ur växthuset, det får vi ta en annan helg. Ingen svamppromenad blev det heller, vi fick istället trevligt besök av vänner som ville se vårt nya hus.
En liten bild på ett stort äppelträd - Dofflorna.
Att leva i ett annat hus
Syns det att huset skymtar fram bakom träden?
Om man inte ska leva på en kulle, och då på den speciella Kullen så ska man nog leva vid en sjö...
Eftersom vi var där på besök i helgen blev det bara söndagen över till att göra något här hemma i trädgården. Nu har allt frusit och det har det gjort rejält, minus 7,4 grader var det i natt och är fortfarande ett par minusgrader nu när klockan närmar sig halv tio. När det har tinat lite ska vi ut och fortsätta göra fint inför hösten/vintern. Dra upp/klippa av döda växter, tömma lite i växthusen osv.
Vi ska även se om det är möjligt att laga slangen till däcket på skottkärran och ge oss på att tömma jord ur en rabatt som inte fungerade som avsett, tanken var att duschvattnet från pannrummet skulle rinna genom en rabatt utanför och sedan ned i dränaget under pannrummet men det fungerade inte så bra. Nu är den vackra rosen som stod i rabatten flyttad och så snart vi fått undan all jord och hällt i singel istället hoppas vi det ska fungera att duscha/använda handfatet i pannrummet (vi har en bastu där så nu till vintern kan det vara mycket användbart för min bastuglade sambo)!
Jag kan inte låta bli att fundera på om det fortfarande går att plocka trattkantareller eller om de är sönderfrusna, en skogspromenad för att undersöka den saken är det inte alls osannolikt att vi tar oss tid till.
Svampsafari och frost
Besökarna kom som planerat, tyvärr ville inte vår nya soffa följa med (släpet som skulle hjälpa till att få det till oss var inte alls samarbetsvilligt).
På fredagskvällen bjöd vi på pumpasoppa (gjord på squash) med svampmackor till. Kul att kunna bjuda på något från egna trädgården!
Lördagsförmiddagen innebar en rejäl svamprunda, vi var borta ett par timmar och plockade mer kantareller och framförallt trattkantareller än våra gäster hade kunnat ana, vi skickade med dem det mesta hem. Natten därpå var det minusgrader men M och jag gick ut och hittade lite fler fina svampar på söndagen.
Lade lite tid i landet för att tömma det på gamla halvdöda växter inför jordfräsen men blev inte riktigt klar. Därefter slog frosten till rejält med 3-4 minusgrader ett par nätter i rad och det känns lite skönt för nu behöver jag inte oroa mig för att det ska bli kallt och springa ned för att lägga frosttäcken, samtidigt som det känns vemodigt att skördesäsongen är över. Har faktiskt redan börjat fantisera och planera inför nästa år!
En bild på Eddie, en av hundarna som var på besök hos oss i helgen.
Besökshelg
M:s föräldrar och en av hans vänner ska komma på besök i helgen. En helg när man får besök hinns naturligtvis inte lika mycket med, tyvärr.
Planen är ändå att hinna:
- Plantera om lite blommor (tagetes som slår rot i vas)
- Dra upp det mesta ur landet för att förbereda det för jordfräsen och sedan låta det vila över vintern. Det betyder bland annat att resten av morötterna, rödbetorna och palsternackan ska skördas och läggas i källaren, vissna squashplantor med mera ska dras upp
- Innan våra gäster kommer på fredag ska vi göra äppeljuice, damejeannen behöver matas med några liter till nu när den mest intensiva jäsperioden är över
- Svamppromenad med våra gäster är givetvis inplanerat (får inte bli frost innan lördag!)
Kantareller från tidigare i höstas
Äppelhelg
Den här helgen har vi pressat alldeles för mycket äppeljuice, nästan 25 liter. Den lite väl enformiga sysselsättningen är för att vi ska göra cider i en damejeanne som är i den storleken. Ciderboken sa att det behövdes olika sorters äppel för att cidern skulle bli bra så det blev lite av alla sorterna, nästan bara Filippor men även Oranie, Cox Pomona, Dofflor, Glasäppel och Soptunneäppel (ja, ett par av namnen är helt påhittade men ändå lustigt etablerade...).
Utöver det har vi hunnit plocka plommon och frysa in, plockat fallfrukt, plockat hösthallon och fryst in en del, klippt gräset, städat, plockat och ätit bönor av fyra slag och pluggat alldeles för lite.
I det fina höstvädret, soligt men blåsigt, blev det två svamprundor och svart trumpetsvamp, Karl-Johan, kantarell och trattkantarell fick vi med oss hem. Vi kunde inte äta upp all svamp direkt. Alla kantareller, mycket av trattkantarellerna och hälften av trumpeterna fick vi spara till att äta i veckan.
Här är trumpeterna som blev över, dem åt vi först på onsdagen. De fyllde ut enlitershinken bra...
På lördagskvällen åt vi lite plockmat, morot, bönor, rödbetor, svamp på rostat bröd och sedan hösthallon till efterrätt... Gott!
Att-göra-lista första helgen i oktober
I veckan har vi pressat ny äppeljuice, M har plockat fallfrukt och vi täckte lite i landet när det vandrade ned mot bara ett par plusgrader (det blev ingen frost). En tur till Ikea, Jula etc för lite saker vi behövde. På Ikea valde vi soffa, köpte soffbord, lampa, matta till TV-rummet, hylla till köket, 5-liters kastrull och lite småsaker. På Jula köpte vi bland annat skruvdragare, vattenpass, hårtrimmer, sågkedjeolja, multislip, hörselskydd, visir och en nyckelkrok. Vi köpte även en termometer som visar ute och innetemperatur med max/min funktion så vi vet när det har varit frost...
Det vi ska försöka få gjort på Kullen den här helgen är:
- Pressa massvis med äppeljuice, minst 20 liter
- Starta cidern i damejeannen
- Plocka ny fallfrukt
- Plommon, plocka, kärna ur, tärna och frysa in i mindre påsar à 200 g
- Hösthallon, plocka och äta, om det är mycket styckfrysa
- Alla bönsorterna, plocka och äta, ev frysa in om det är tillräckligt mycket
- Svamprunda, kanske "Mammas Lycka" för att hitta mycket kantareller och trattkantareller eller "Hoppvägen" och "Sommarstället" för chans till lite svart trumpetsvamp
Vi ska även göra lite andra saker som att plocka i ordning här inne och plugga. Plocka nypon blir det inget av, när jag skulle göra det igår var de övermogna tyvärr. Kanske nästa år!
Svart trumpetsvamp och en Karl-Johan som vi plockade för ett par veckor sedan.